Błonnik pomaga w zaparciach,biegunce i bólach:
Błonnik wędruje przez cały przewód pokarmowy w stanie praktycznie niezmienionym. Jednakże wzdłuż całej drogi wchłania wodę, przez co zwiększa objętość masy kałowej i przyspiesza wydalanie niestrawionych resztek. Ułatwia to regularne wypróżnianie. pożywienie zawierające dużo błonnika pokarmowego pomaga zapobiegać zaparciom i bólom towarzyszącym hemoroidom, ponieważ zwiększa zawartość wody w kale, przez co łatwiej go wydalić z organizmu.
Pomaga w walce z otyłością:
Błonnik pomaga zrzucić zbędne kilogramy, gdyż wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu, a także opóźniając moment , w którym pożywienie opuszcza żołądek.
Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów
Błonnik rozpuszczalny (pektyny) jest rozkładany do trójkarboksylowych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za hamowanie biosyntezy cholesterolu w wątrobie. Dzięki swej konsystencji
wyłapuje i usuwa kwasy żółciowe z jelit. Ponieważ wątroba używa ich do produkcji cholesterolu,
zatem gdy zostaną, obniża się poziom cholesterolu. Wydalanie kwasów żółciowych to główny sposób pozbywania się przez organizm nadmiaru cholesterolu, gdyż nie może on, tak jak inne
tłuszcze zostać zmetabolizowany. Błonnik nierozpuszczalny obniża poziom trójglicerydów we krwi, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy.
Błonnik stabilizuje stężenie glukozy we krwi:
Opóźnia przemianę węglowodanów poprzez częściowe blokowanie dostępu glukozy do krwi, co
z kolei zmniejsza wydzielanie insuliny i pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi.
Ponadto wydzielanie insuliny jest częściowo wywoływane i regulowane przez system hormonalny
Wzrost spożycia błonnika prowadzi do obniżenia poziomu hormonów.
Oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich
Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny pomaga eliminować z organizmu toksyny, kwasy żółciowe, metale ciężkie (dzięki zdolnościom jonowymiennym wolnych grup karboksylowych) a nawet substancje rakotwórcze ( np. poziom azotynów w organizmie skutecznie obniżają pektyny znajdujące się w jabłkach, porzeczkach i innych owocach, jeśli owoce te nie były nadmiernie opryskiwane).
Ponadto warto wiedzieć:
- Duża dawka błonnika może zmniejszyć skuteczność innych leków, np. doustnych środków antykoncepcyjnych i leków zmniejszających stężenie cholesterolu. Powinno zachować się 2 godzinny odstęp między posiłkiem a podaniem lekarstwa.
- Połykanie dużych ilości tabletek zawierających błonnik może być niebezpieczne. Po zbyt
małym nasyceniu wodą zwiększają one swą objętość i mogą utkwić w gardle lub w jelitach
- Rozpuszczalne składniki błonnika mogą ograniczać wchłanianie składników pokarmowych tj.
żelazo, cynk i wapń.
- Błonnik w jelicie grubym wchłania wodę. Jeżeli nie ma wystarczającej ilości wody, stolec będzie twardy i gęsty, może też powodować zaparcia. Aby maksymalizować efekty błonnika i optymalizować eliminację produktów ubocznych przemiany materii, powinno się dostarczać przynajmniej 2 litry wody dziennie.
- Nagłe dostarczenie organizmowi dużej dawki błonnika może wywołać wzdęcia i bóle brzucha.
Dotyczy to zwłaszcza roślin strączkowych. U niektórych ludzi produkty zawierające dużo błonnika
szczególnie pszenne, mogą podrażnić żołądek.
W krajach uprzemysłowionych min. w Polsce spożycie błonnika wynosi ok.15g dziennie. W krajach nieuprzemysłowionych, w Afryce spożycie błonnika wynosi ok 60 gram na dobę. Efektem tego jest bardzo
niska zachorowalność na choroby nowotworowe jelita grubego i odbytu.
Zawartości błonnika w 100 gramach
Kasza jaglana --------------3,2
Kasza jęczmienna perłowa--6,2
Kasza jęczmienna pęczak---5,4
Kasza gryczana-------------5,9
Kasza manna---------------2,5
Ryż biały-------------------2,4
Ryż brązowy---------------8,7
Agrest----------------3
Ananas---------------1,2
Arbuz----------------0,3
Banany---------------1,7
Borówki--------------1,1
Brzoskwinia----------1,9
Cytryna---------------2
Czarne jagody--------3,2
Czereśnie-------------1,3
Daktyle---------------8,7
Figi-------------------2,5
Grejfrut---------------1,9
Gruszka---------------2,1
Jabłko-----------------2
Jeżyny----------------7,3
Kiwi------------------2,1
Maliny----------------6,7
Mandarynki-----------1,9
Mango----------------1,5
Marakuja-------------15,9
Morele----------------1,7
Nektarynki------------1,2
Pomarańcza-----------1,9
Porzeczki białe--------6,4
Porzeczki czarne------7,9
Porzeczki czerwone---7,7
Poziomki--------------2
Śliwki-----------------1,6
Truskawki-------------1,8
Wiśnie----------------3
Żurawiny--------------4,6
Suszone banany------------6,4
Suszone brzoskwinie-------14,3
Suszone daktyle------------8,7
Suszone figi----------------12,9
Suszone jabłka-------------10,3
Suszone morele------------10,3
Suszone rodzynki----------7
Suszone śliwki-------------16,1
Dynia--------------------1,9
Mak---------------------20,5
Migdały------------------12,9
Orzechy arachidowe-----7,3
Kokos suszony------------23,5
Orzechy laskowe----------8,9
Orzech nerkowca----------1,5
Orzechy pistacjowe--------6,1
Orzechy włoskie-----------6,5
Orzeszki ziemne-----------8,1
Sezam --------------------9,1
Słonecznik----------------6
Bułka tarta-------------------6,1
Bułki grahamki---------------5,4
Bułki kajzerki----------------2,1
Bułki maślane----------------2
Chałka-----------------------2
Chleb graham----------------5
Chleb wiejski----------------4,7
Chleb żytni pełnoziarnisty----6,1
Chleb żytni razowy----------5,9
Pieczywo tostowe-----------2,1
Chrupki kukurydziane--------------7,6
Kiełki pszenne----------------------4
Musli owocowe---------------------8
Otręby pszenne--------------------42,4
Płatki jęczmienne-------------------9,6
Płatki kukurydziane---------------- 6,6
Płatki owsiane---------------------6,9
Płatki żytnie-----------------------11,6
Fasola biała------------------15,7
Fasola czerwona-------------25
Groch -----------------------15
Soczewica--------------------8,9
Soja--------------------------15,7
Bakłażany------------------3,3
Botwina--------------------4,4
Bób------------------------5,8
Brokuły--------------------2,5
Brukselka------------------5,4
Buraki----------------------2,2
Cebula---------------------1,7
Chrzan---------------------7,3
Cukinia---------------------1
Czosnek--------------------4,1
Dynia-----------------------2,8
Fasola szparagowa----------3,9
Groszek zielony-------------6
Jarmuż----------------------2
Kalafior---------------------2,4
Kalarepa--------------------2,2
Kapusta biała----------------2,5
Kapusta czerwona-----------2,5
Kapusta włoska -------------2,6
Karczochy-------------------5,4
Koper ogrodowy------------6,1
Kukurydza-------------------2,4
Marchew--------------------3,6
Papryka---------------------2
Pieczarka--------------------2
Pietruszka korzeń------------4,9
Pietruszka nać---------------4,2
Por--------------------------2,7
Rabarbar--------------------3,2
Rzepa-----------------------3,5
Rzodkiewka-----------------2,5
Seler korzeń-----------------4,9
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz