piątek, 17 stycznia 2014

PIERWIASTKI ŚLADOWE- MIKROELEMENTY

Do pierwiastków śladowych  czyli mikroelementów należą:
                    - żelazo
                    - cynk
                    - miedź
                    - mangan
                    - jod
                    - fluor
                    - chrom
                    - selen
Żelazo
          Najistotniejszy składnik czerwonego barwnika krwi (hemoglobiny), niezbędny także w procesie
          tworzenia czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym, żelazo wiąże dwutlenek węgla w hemoglobinie
          i transportuje go do płuc, skąd jest on usuwany. Pierwiastek ten jest także składnikiem wielu                         enzymów i białek biorących udział w metabolizmie organizmu. Bierze udział w syntezie DNA,                       niezbędny do prawidłowej budowy skóry, włosów, paznokci, do prawidłowego funkcjonowania
          układu odpornościowego.
Żelazo zawierają:
          Mięso, wątroba, ryby, żółtko jaj, twaróg, orzechy, mleko, warzywa strączkowe, brokuły,
          szpinak, krewetki.
-Żelazo z produktów zwierzęcych jest lepiej przyswajalne i wykorzystywane przez organizm niż żelazo z produktów roślinnych
-niedobór żelaza jest najczęściej występującym niedoborem na całym świecie. Najbardziej narażone na niedobór żelaza są niemowlęta, dzieci w okresie wzrostu oraz kobiety w okresie ciąży i karmienia
-nawet nieduży niedobór żelaza może objawić się obniżeniem sprawności fizycznej oraz stale uszkodzić czynności psychomotoryczne
-w ostatnich 3 miesiącach ciąży płód odkłada w wątrobie zapasy żelaza, które są 5 razy większe niż u osobników dorosłych.

Cynk
Jest niezbędny do syntezy DNA i RNA, białek, insuliny i nasienia, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego oraz do aktywacji ponad 80 enzymów. Bierze udział
w metabolizmie węglowodanów, tłuszczy, białek i alkoholu. Potrzebny w procesie ochrony przed
wolnymi rodnikami, odczuwania smaku i zapachu, ma wpływ na wygląd włosów i paznokci.
          Cynk posiadają:
Chude mięso, chude mleko, żółtko jaj, mąka pełnoziarnista, orzechy, żywność pochodzenia morskiego.
          -cynk związany jest z funkcjonowaniem hormonu wzrostu oraz syntezą białka kości
          -pierwszym objawem przedawkowania cynku są wymioty
          -zbyt niska podaż cynku w okresie dzieciństwa powoduje nieprawidłowy rozwój młodego organizmu,             obniżenie apetytu, osłabienie odczuwania smaku ostrego oraz odpowiedzi immunologicznej                           organizmu
          -spożywanie żywności bogatej w cynk nie stwarza zagrożenia jego przedawkowania ponieważ cynk
            nie kumuluje się w tkankach a jego nadmiar jest wydalany z organizmu
          -niedobory cynku może powodować kwas fitynowy, niektóre potrawy bogate w błonnik również
           mogą wiązać cynk w przewodzie pokarmowym i zaburzać jego wchłanianie

Miedź
Miedź jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek, w tworzeniu kości kolagenu, w prawidłowym gojeniu ran, we wchłanianiu
i transporcie żelaza , w metabolizmie kwasów tłuszczowych i powstawaniu RNA, jest składnikiem niektórych enzymów, odgrywa pewną rolę w procesach przemiany materii ośrodkowego układu nerwowego i w przemianie barwników
          Miedź zawierają :
Cielęcina, orzechy, warzywa strączkowe, zboża, drób, wątroba, małże, ryby, kasza gryczana, żółtka jaj
         -miedź wchodzi w skład dysmutazy ponadtlenkowej, enzymu unieszkodliwiającego wolne rodniki
          (związki rakotwórcze i wzmagające procesy miażdżycowe)
         -miedź w organizmie w 90% jest związana z białkiem- ceruloplazminą
         -jeżeli do gotowania czerwonej kapusty, buraków używa się miedzianego garnka, czerwony barwnik
          zawarty w tych warzywach zmieni zabarwienie na kolor niebieskawy.

Mangan
Mangan jest pierwiastkiem niezbędnym w śladowych ilościach do prawidłowego funkcjonowania. Bierze udział w budowie enzymów metabolizujących glukozę i kwasy tłuszczowe, jest elementem strukturalnym kości i skóry. Mangan jest bardzo ważny w procesach reprodukcji oraz prawidłowym funkcjonowaniu ośrodkowego układu nerwowego.
Źródła manganu:
            Orzechy, herbata, mąka pełnoziarnista, zielone warzywa, groszek, buraki, fasola, szpinak.
-niekiedy u osób nadużywających preparatów zawierających mangan oraz u osób pijących wodę z dużą
 zawartością manganu może dojść do przedawkowania tego elementu. Prowadzi to do demencji, schizofrenii
pogłębia choroby Parkinsona
-niedobór manganu powoduje opóźnienia w rozwoju fizycznym, powstawania wad kośćca, zmniejszenie
płodności i prawdopodobnie padaczkę.

Molibden
Wchodzi w skład metaloenzymów biorących udział w metabolizmie białek, tłuszczów i puryn.
Źródłami molibdenu są:
Mleko, wątroba, fasola, czerwona kapusta, zielone części roślin, mąka pełnoziarnista, ryż naturalny, nasiona roślin strąkowych, sery, mięso i podroby.
--największe stężenie molibdenu w organizmie ludzkim stwierdzono w wątrobie i nerkach, w tkance kostnej
   i zębach
--nadmiar powoduje powstawanie skazy moczanowej, bóle i obrzęki stawów.

Jod
Jod jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy (wchodzi w skład hormonów tarczycy, które
biorą udział w regulowaniu podstawowych funkcji życiowych: kontrolują temperaturę, układ nerwowy,
mięśniowy, podział komórek przez co wpływa na tempo metabolizmu w organizmie), zapobiega powstawaniu wola.
Źródła jodu:
  Sól jodowana, ryby morskie, owoce morza, drożdże, morszczyn, cebula
        -niedobór jodu jest jednym z najbardziej powszechnych niedoborów składników pokarmowych na                świecie. Wzbogacanie soli jodem jest stosowane w celu zapewnienia prawidłowego spożycia tego
         pierwiastka
       -długotrwałe spożywanie roślin krzyżowych, a więc przede wszystkim kapusty, kalafiora, brukselki i                soi, przy jednocześnie niewielkiej zawartości jodu w diecie, może przyczyniać się do istnienia                        niedoborów jodu. Czynniki wolotwórcze zawarte są również w rzepie i brukwi. Dotyczy to przede                wszystkim warzyw surowych. Gotowanie bowiem zmniejsza zawartość tych niekorzystnych
         substancji o ponad 30%
        -jod jest dobrze wchłaniany przez przewód pokarmowy, błony śluzowe narządu oddechowego
         i przez skórę.

Fluor 
Fluor jest składnikiem kości i zębów, wzmacnia szkliwo, zębinę, zapobiega występowaniu próchnicy, zmniejsza rozpuszczalność szkliwa. U osób dorosłych pełni również ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu kośćca. Wpływa na gospodarkę wapnia i fosforu w organizmie. W okresie ciąży pomaga we wchłanianiu żelaza i zapobiega niedokrwistości.
Źródła fluoru:
    Ryby morskie i produkty pochodzenia morskiego, czarna herbata, orzechy włoskie, wątroba, soja,               mleko, rośliny strączkowe, woda mineralna.
         -niedobory fluoru powodują odwapnienie kości, może to nastąpić przy zbyt dużej ilości wapnia,                     magnezu, czy też aluminium
         -nadmiar fluoru powoduje fluorzycę zębów, brzydko przebarwiającą i osłabiającą szkliwo,
          skutkuje też zaburzeniami przemiany materii
         -niedobór fluoru prowadzi do próchnicy

Chrom
Pierwiastek regulujący poziom cholesterolu i kwasów tłuszczowych. Bierze udział w uwrażliwianiu komórek na insulinę (spłaszczenie krzywej glikemicznej) i w trawieniu białek.
Źródła chromu:
    Orzechy, mąka pełnoziarnista, wątroba, grzyby, rośliny strączkowe, szparagi, brokuły
Dla tego składnika mineralnego z powodu braku danych nie została oznaczona bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych, dlatego też, aby nie przedawkować, źródłem tego składnika powinna być żywność.
            -niedobór chromu powoduje wzrost poziomu cholesterolu i kwasów tłuszczowych we krwi,
             niedostateczny metabolizm glukozy, w ciężkich niedoborach uszkodzenie nerwów
            -nadmierne nagromadzenie chromu w organizmie lub spożywanie go w dużych ilościach może
             zaburzyć działanie insuliny lub stymulować powstawanie nowotworów
           - jego rola w przemianach cukrów wpływa także na zmniejszenie uczucia głodu, dlatego jest
             także wykorzystywany we wspomaganiu odchudzania.

Selen
Jest to mikroelement działający bezpośrednio w połączeniu z witaminą E. Bierze udział w eliminacji wolnych rodników i metali ciężkich takich jak arsen, kadm, srebro i rtęć, bierze udział w przemianie hormonów tarczycy
Źródła selenu:
Żywność pochodzenia morskiego, mięso, kukurydza, mąka pełnoziarnista, warzywa strączkowe
           -zbyt niski poziom selenu w diecie może objawić się osłabieniem mięśni
           -zawartość selenu w glebie determinuje jego zawartość w żywności
           -selen współdziała z witaminą E i umożliwia jej prawidłowe trawienie i wchłanianie. Witamina E                      natomiast utrzymuje zapasy selenu w formie aktywnej i zapobiega jego stratom z organizmu co                      odgrywa ważną rolę w profilaktyce miażdżycy
           -w połączeniu z witaminą E, selen może poprawić aktywność życiową i zwiększyć witalność
            osób starszych.
 


     







































































































































































































































































































































































































































































       













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz